Keiserens nye klær

Warhelo er en rapper fra Sarpsborg som er født i Kurdistan. Han har et godt øre for melodier og beats som låter ultramoderne. Han er ute med en ny og catchy single som han har kalt «They Don´t Know», den tredje i rekka. Stilen er ganske glatt og polert, nermest poppa. Da er det litt rart at denne låta handler om å holde på rap-gamet i et miljø hvor andre rappere selger seg ut for poppen. 

Likevel, produksjonen er upåklagelig. Den låter som en hvilken som helst sang på en hit-orientert radiostasjon, med unntak av Warhelos uttale. Den har blitt merkbart bedre, tidvis, siden forrige single jeg anmeldte. 

Beat´en er til å dø for, og gjestevokalisten på refrengene, som jeg antar er en amerikaner, er proff til fingerspissene, med bøttevis av soul og innlevelse. Warhelo har ikke en dårlig stemme han heller, men den gebrokne uttalen kommer litt i veien for hele opplevelsen. Andre innvandrere vil antakelig elske at de kan kjenne igjen en annen innvandrer på uttalen. Vi andre blir i stedet frarøvet illusjonen om en amerikansk hit, når «spyttinga» begynner, noe som kan skremme bort en del lyttere - fordi kredibilitet betyr alt når det kommer til hip hop. Har du mer baggasje og livserfaring som innvandrer enn innfødt? Ja, sannsynligvis, men når du forsøker å late som om du er amerikaner, og du ikke overbeviser med uttalen, vil du miste en del lyttere på veien. Synd, men slik er det bare. Det blir litt som keiserens nye klær; alt rundt deg er slik det skal være, men du er kledd naken. Alle forventer å se kongen i all sin prakt men folket ser ham ikke på en slik måte de forventer og slik han forventer å selv bli sett. Kanskje han blåser i det, og det er jo kjekt for ham - han har jo tross alt en million streams på Spotify. Men all den tid han følger konvensjonene til kommersiell hip hop og ikke følger opp med en vestlig uttale, må han regne med å miste noen purister på veien.