Kan bli det neste store

Rap-rock var en greie på nittitallet med band som Rage Against the Machine, Bodycount, Clawfinger og EMF. Faith No More og Red Hot Chili Peppers var også innom denne sjangeren da de først startet. Linkedin Park og Limp Bizkit fikk mye pes for å holde på sjangeren, selv om disse var en del tyngre i stilen enn de øvrige. Nå ser det ut til at stilen har fått sin rennesanse her til lands med band som OnklP & De Fjerne Slektningene og de nyere StenzbölBanden, også fra Oslo.

Etter deres siste single å dømme, «Død mann» som er deres tredje i rekka, er StenzbölBanden et band man bør være obs på i den nærmeste fremtida. Ja, de er litt slakkere i stilen enn storebrødrene i "Slekta", men det hører med til uttrykket. De  fusjonerer nemlig rap på norsk med garage rock, skjønt soundet på bandet er veldig lettbeint og europeisk, og må ikke forveksles med amerikansk surferock fra 60-tallet. 

Oppskriften er veldig lik nevnte OnklP & De Fjerne Slektningene, med «sinna på seg sjæl-vokal», syngevokal, og streit rockekomp uten noe særlig med taktskifter. Skal man først sammenligne, har StenzbölBanden en mindre polert og forseggjort produksjon. Der hvor De Fjerne Slektningene ville ha pøst på med flere gitarspor, gir StenzbölBanden bare litt ekstra dynamikk i selve spillinga, hvilket vitner om et behersket band som ønsker å vise hva de vil låte som på en scene uten en mengde ekstramusikere. 

Gutta har prøvd seg på et allsangrefreng som passer med versene, noe det gjør uten at det er så lett å forklare hvorfor. Men vi snakker ikke om noen hit-låt. Til det er refrenget - og ja, hele låta egentlig, for lite original. Jeg er redd det hele låter litt for 90-talls til at «Død mann» vil gjøre at de kan konkurrere mot sine rivaler, eller åndsfrender om du vil, i OnklP & De Fjerne Slektningene. 

Likevel er det plass til nok et band som snakker både til kidsa med capsen på snei og rockepappaer med hull i jeans´a rundt omkring på norske festivaler, puber og bygdefester. Dette kan bli det neste store bandet på live-markedet, med en bedre låt i gitarbagen.

Det jeg digger med StenzbölBanden er ærligheten og råskapen i stemmen til rapper/sanger Simon Stensbøl, bedre kjent som Stenz, og deres meloditeft. Jeg gleder meg allerede til neste singel, for dette er litt annerledes enn det meste annet som spilles på radioen.