Eventyrlig ballade

Jeg ble nylig gjort oppmerksom på en countrylåt som hadde gått meg hus forbi da den var ny i fjor. For You er en eventyrlig kjærlighetssang i den tradisjonelle countrysjangeren, fremført av det norske bandet Rambling Range.   

Stemmen, som tilhører Jeanette Nymoen, er litt vaklende og fremstår litt nervøs. Men likevel er den i stand til å formidle noen følelser som harmonerer med den romantiske teksten. Vokalen minner litt om Lee Ann Womack men låter litt mørkere og yngre, og uten sørstats-twang´en. For en gangs skyld er det også godt å høre en norsk countrysanger som ikke synger med norsk aksent.   

Det som gjør For You til slik en fascinerende låt man ikke går lei av, er dens enkle oppbygging. Den er virkelig tradisjonell i den forstand at den kunne vært skrevet på 1970-tallet, før country ble hipt og ble til hip-hop for de hvite som er redd fargede mennesker, slik Steve Earle beskriver dagens køntrimusikk. Og akkurat dét vitner om et band som tar sin country seriøst. Rambling Range er ikke opptatt av trender, de bare lager og spiller det som føles naturlig for dem. Ikke bare er de ypperlige instrumentalister. De har forstått at countrymusikken handler om å fortelle historier.   

Nå er det ikke slik at For You er en låt forbeholdt fossilene. Sangen apellerer både til dem som liker Ed Sheerans simplistiske fortellerkunst og Nancy Griffiths forankring i den amerikanske westernkulturen.   

Alt i alt er dette en naken og flott countrylåt som fortjener flere lyttere.