Musikkvideoer

Lover ikke kjempegodt

Billie Eilish er tydeligvis ikke sjenert for å vise frem kroppen sin og spille på sex lenger. Før gikk hun i baggy klær for å skjule formene, for hun ville ikke at hennes image skulle handle om kurver og utseende. 
Etter hun stilte opp i Vogue i trange latex-klær og dype utrigninger, var det plutselig greit å kle seg utfordrende. Fansen har ikke helt vært kjempebegeistret for den nye musikken hennes, og da hjelper det jo med litt kontrovers - og sex appeal. 

Videoen til Lost Cause, tatt fra hennes kommende andrealbum, vitner om dårlig fantasi ettersom hun kopierer konseptet til Beyonce i musikkvideoen til 7/11 fra 2014. I tillegg anklages hun for queer baiting ved å "kose" med venninner i undertøyet på pysjamasfesten i videoen.

OK, nok nå. Jenta er bare 19 år. Hadde hun vært like frampå da hun slapp debutalbumet som 16-17-åring, ville hun bitt værre omtalt, ettersom den seksuelle lavalder mange steder i USA er 21 år. Det er dermed knyttet mye moral og skam til den seksuelle debuten og til å kle seg utfordrende som tenåring.

Selve låta er helt OK. Hun viskesynger sensuelt som på Bad Guy, men Lost Cause er ikke like fengende. Den minner litt mer om en moderne Amy Winehouse, hvilket er helt greit, og teksten er passelig original ("You think you´re outlaw but you ain´t got no job"), og flere har hintet til at hun synger om en bestemt eks-kjæreste som er rapper.

Dette lover ikke kjempegodt for det kommende andrealbumet, men vi har ikke gitt opp Billie Eilish ennå - moteikonet, postjernenes stjerne, og hele Amerikas ungdoms talsperson.

Bedre, men fremdeles ikke helt troverdig

Pete & Bas - verdens eldste rappere fra South London er ute og lager trøbbel igjen. Denne gangen er det ikke spøk. Stilen deres har blitt mørkere og fremstår ikke lenger som en parodi. De er blitt bedre som rappere siden debuten og tekstene er blitt mindre spøkefulle. Når det er sagt, er det egenskaper ved videoen som gjør at de fremstår som to gubber som tøyser, men det skal jeg komme tilbake til.

Tekstene skriver de nok ikke selv. Til det er det for mange slang-uttrykk for to 70-åringer som ser ut som om de kommer rett fra kontoret i kommunehuset. Tekstene er heller ikke troverdige. Det er vel ingen som tror at "Big Baz" er i stand til å utføre noen farlige kung-fu-spark, uansett hvor høy han er, så stiv som han er i skrotten.

Selve videoen er laget på lavbudsjett. Ellers hadde de tatt seg råd til å filme på flere steder, slik at videoen ikke ble så ensformig. Å se to stive gamlinger danse til hip hop beats er kleint, uansett hvordan man ser på det. De er ikke vant til å hoppe rundt og danse etter denne typen musikk. Swing, kanskje, men ikke hip-hop.
Dersom de hadde kryssklippet noen nærbilde av trynene deres i et mørkt rom, ikledd hoodies, hadde det ikke bare gjort videoen mindre kjedelig å se på, det hadde også gjort underverker for troverdigheten til karakterene. 
I stedet må vi se på en dresskledd musikkprodusent som sitter og nikker i retning kamera.

Forførende

Julie Bergan slapp nylig denne nydelige balladen "U Got Me". Litt småkjedelig i versene, men Bergan er i stand til å få det meste til å høres sepennende ut, på grunn av hennes unike stemme. Rrefrenget byr på noen moderne fraseringer som gjør låta verd å lytte til. Sounden er moderne men med diffuse 80-tallsreferanser.

Selve videoen er ikke noe å skrive hjem om og består bare av Julie Bergan, heftig sminket, som danser forførende iført en avslørende rød skinntopp - badet i rødt lys, krydret med stillbilder av Julie som deiler seg foran kamera. Lavbudsjett og enkelt, men likevel innafor.

Ikke den beste fra Halsey

Without Me er ikke den beste singelen fra Halsey, eller videoen for den saks skyld.
Låten er en klassisk kjærlighetshistorie - jente møter gutt som lever på kanten, men videoen har en liten tvist på slutten.
Selve låta er en rolig EDM/RnB crossover.
Melodien på refrenget i selve låta minner for mye om refrenget på How Does it Feel av Avril Lavigne.
Gitar-introen minner dessuten veldig mye om den i Bad Intentions av Niykee Heaton, og stilen er veldig lik.

Selve videoen, regissert av den renommerte Colin Tilley, er litt spekulativ med Halsey som viser brystvorter gjennom en våt topp i dusjen. Ikke skjønner vi helt hvorfor verken hun eller fyren i videoen blir arrestert, men vi tror at hun lurte ham i en felle fordi han hadde stjålet penger av henne. Handlingen kunne uansett godt vært spekket med litt mer action.

Nedoverbakke for Astrid S

I den siste singelen til Astrid S, satser hun på en majestetisk beat som kunne fungert ypperlig som en stadion-hit, men som Astrid S heller har valgt å legge en 70-talls popmelodi på. Teksten er hjerte/smerte uten at vi skal analysere den noe videre ettersom det er en typsik tvetydig poptekst som ikke girn neon konrekt historie. Selve videoen gir heller ingen historie, men viser Astrid S som sin egen tvilling eller usynlige venn som herser med henne.

Scenene er korte og videoen ser proff ut. Astrid S ser bra ut og bildene er tidvis spektakulære. Men jeg føler den mangler noe for å lime det hele sammen.
Låten er ingen umiddelbar radio-hit, og jeg frykter dette er det siste vi har hørt fra Astrid S dersom dette er det beste hun klarer å komme opp med.
Dette holder langt fra samme nivå som låtene hun er kjent for.