Musikkvideoer

Tidløs pop

Victoria Bakka er ei 18-åring fra ei bygd utenfor Bergen, som har sunget med både Sissel Kyrkjebø og Alexander Rybak. Victoria er født i Spania men har bodd mesteparten av livet i Norge. Hun synger om nære og kjære ting, og om kjærlighet. 

Out of Orbit er en sang som ligger litt i samme landskap som Adele sin musikk, selv om Victoria har en lysere stemme, mer som Astrid S, uten videre sammenligning forøvrig. 
Victoria synger pent og med god innlevelse. Hun  høres moden ut for alderen, i både stemmen, stilen og sangteksten.

På produksjonssida bak låta, finner vi country-artisten Håvard Skåtun, kjent fra Idol og The Voice.
Dette er verken country eller programmert popmusikk, men en mer tidløs type piano-pop som kan fenge mange aldersgrupper.

Som en kvinnelig Kamelen

Miss Karim er en rapper fra Ålesund som har hatt en bra start siden hun platedebuterte i mars i år med singelen "Sobril i min vin". Hun har delt scene med Belizio og andre større rappere, og gitt ut enda to singler, hvorav den ene var et samarbeid med Kristiansand-rapperen NaTy. 

"Gir en F" er hennes siste single som ble sluppet i dag, og videoen viser en selvsikker og cocky Miss Karim som flexer med penger, dyre vesker, store mengder alkohol og dop. Hun skryter av å tjene store penger på å omsette weed, eller "Amsterdam" som hun kaller det.

Det virker som om rappere i dag, både kvinnelige eller mannlige, enten rapper om narkotika og gjengtilhørighet eller sex, så det er ingen overraskelse at Miss Karim gjør det samme. Det spesielle er at Miss Karim rapper mer om det som tradisjonelt er gutteting, som weed, alkohol og penger, mens andre jenter rapper om puling, stalkere og misunnelige "bitches". Det  de har til felles er å rappe om å "gå ut og ta det man vil ha". Slik sett skiller ikke Miss Karim seg så veldig ut.

Man kan like temaene eller ei, men dette er bouncy og catchy. Det kommer man ikke utenom. Beaten er fresh og dette hører hjemme på radio - hvis dem tør, da. Det blir jo så mye mer in your face når man rapper på norsk om de samme vulgære tingene som de engelskspråklige gjør. Dette passer nemlig inn i kategorien gangsterrap. Den mest nærliggende mannlige rapperen jeg kan komme på, som rapper så direkte om ting, er bergenske Kamelen, Norges hotteste rapper for øyeblikket.

Lover ikke kjempegodt

Billie Eilish er tydeligvis ikke sjenert for å vise frem kroppen sin og spille på sex lenger. Før gikk hun i baggy klær for å skjule formene, for hun ville ikke at hennes image skulle handle om kurver og utseende. 
Etter hun stilte opp i Vogue i trange latex-klær og dype utrigninger, var det plutselig greit å kle seg utfordrende. Fansen har ikke helt vært kjempebegeistret for den nye musikken hennes, og da hjelper det jo med litt kontrovers - og sex appeal. 

Videoen til Lost Cause, tatt fra hennes kommende andrealbum, vitner om dårlig fantasi ettersom hun kopierer konseptet til Beyonce i musikkvideoen til 7/11 fra 2014. I tillegg anklages hun for queer baiting ved å "kose" med venninner i undertøyet på pysjamasfesten i videoen.

OK, nok nå. Jenta er bare 19 år. Hadde hun vært like frampå da hun slapp debutalbumet som 16-17-åring, ville hun bitt værre omtalt, ettersom den seksuelle lavalder mange steder i USA er 21 år. Det er dermed knyttet mye moral og skam til den seksuelle debuten og til å kle seg utfordrende som tenåring.

Selve låta er helt OK. Hun viskesynger sensuelt som på Bad Guy, men Lost Cause er ikke like fengende. Den minner litt mer om en moderne Amy Winehouse, hvilket er helt greit, og teksten er passelig original ("You think you´re outlaw but you ain´t got no job"), og flere har hintet til at hun synger om en bestemt eks-kjæreste som er rapper.

Dette lover ikke kjempegodt for det kommende andrealbumet, men vi har ikke gitt opp Billie Eilish ennå - moteikonet, postjernenes stjerne, og hele Amerikas ungdoms talsperson.

Bedre, men fremdeles ikke helt troverdig

Pete & Bas - verdens eldste rappere fra South London er ute og lager trøbbel igjen. Denne gangen er det ikke spøk. Stilen deres har blitt mørkere og fremstår ikke lenger som en parodi. De er blitt bedre som rappere siden debuten og tekstene er blitt mindre spøkefulle. Når det er sagt, er det egenskaper ved videoen som gjør at de fremstår som to gubber som tøyser, men det skal jeg komme tilbake til.

Tekstene skriver de nok ikke selv. Til det er det for mange slang-uttrykk for to 70-åringer som ser ut som om de kommer rett fra kontoret i kommunehuset. Tekstene er heller ikke troverdige. Det er vel ingen som tror at "Big Baz" er i stand til å utføre noen farlige kung-fu-spark, uansett hvor høy han er, så stiv som han er i skrotten.

Selve videoen er laget på lavbudsjett. Ellers hadde de tatt seg råd til å filme på flere steder, slik at videoen ikke ble så ensformig. Å se to stive gamlinger danse til hip hop beats er kleint, uansett hvordan man ser på det. De er ikke vant til å hoppe rundt og danse etter denne typen musikk. Swing, kanskje, men ikke hip-hop.
Dersom de hadde kryssklippet noen nærbilde av trynene deres i et mørkt rom, ikledd hoodies, hadde det ikke bare gjort videoen mindre kjedelig å se på, det hadde også gjort underverker for troverdigheten til karakterene. 
I stedet må vi se på en dresskledd musikkprodusent som sitter og nikker i retning kamera.

Forførende

Julie Bergan slapp nylig denne nydelige balladen "U Got Me". Litt småkjedelig i versene, men Bergan er i stand til å få det meste til å høres sepennende ut, på grunn av hennes unike stemme. Rrefrenget byr på noen moderne fraseringer som gjør låta verd å lytte til. Sounden er moderne men med diffuse 80-tallsreferanser.

Selve videoen er ikke noe å skrive hjem om og består bare av Julie Bergan, heftig sminket, som danser forførende iført en avslørende rød skinntopp - badet i rødt lys, krydret med stillbilder av Julie som deiler seg foran kamera. Lavbudsjett og enkelt, men likevel innafor.